Friday, October 9, 2009

Rentetan Usahaku Sebelum Mengandung

Sebelum kahwin lagi sebenarnya daku da merancang ngan suami
lepas setahun kita kawen baru ada baby yer kataku
ok jugak tu boleh honeymoon puas2 dulu
mak ku kat kg kata biarla 5 tahun xde anak
adeh!!!lama tu mak
yer la mak dulu mengandungkan kau muntah2 sampai 9 bulan tau
ala mak mana sama ngan aku nanti
ala...setahun ok la baru mengandung
daku tersenyum jerk.........

tapi semua tu berubah bila keluarga mentua,org sekeliling asyik bertanya
baru genap 5 bulan kawen soalan ni asyik berulang kali di ajukan
'bila lagi nak mengandung neh???'
'xkan nak tunggu rambut beruban baru nak ada anak??'
'korang ni memang merancang ke????'
sebagai seorang wanita hati ni terusik juga lalu semuanya mengubah pendirianku

Feb & Mac 2009
bulan ni daku dan suami dah bersetuju nak mencuba set kehamilan namanya Khasiat Bumi keluaran dari seorang guru di Kelantan
tapi masih xde rezeki juga.......
masa yg sama try juga minum air rebusan buah zuriat kiriman dari ibumia
selain tu daku belikan juga en suami ubat nama Tribestan bg meningkatkan kuantiti air mani...huhu x berhasil jua....sedih,.....

April & MAy 2009
bulan ni memang x mau makan apa2 sebab nak kumpul duit nak g honeymoon kat cameron highland.............hehe
daku pergi ngan kak intan my beloved friends..........
lagipon bulan ni amat2lah sibuknya ngan tempahan langsir khemah lagi
mana nak sempat nka pikir pasal anak lagi
tapi dalam senyap2 daku makan juga jamu mak dara,...hehe
tp x konsisten x lekat pon...huhu...
xde rezeki lagi....

Jun ,Julai Ogos 2009 (kemuncak)
bulan 6 period da delay 5 hari
hati dah berbunga neh ingatkan da lekat
alih2 huhu period muncul lak diikuti ngan senggugut....sakit ya amat
pegila poliklinik Barakah kat Bandar Puteri utk scan ngan check darah semua
scan memang xde tanda2 peknen pon
doktor pon ambik sample darah
dia tanya nak proceed ngan clomid x???? di sebabkan waktu tu dah terminat nak mencuba bidadari so x ambikla clomid.....
asben pon kena check sperm.....
keputusan keluar tahap hormon dalam badanku normal tp idakla sesubur mana
ni doktor yg kata tau
en suami pon sama tahap kesuburan pon kurang memuaskan....
so doktor suggestkan makan ubat Serbex Zinc selama 3 bulan
kalau masih x berhasil kena datang lagi utk buat ujian lagi sekali
daku pon proceed ngan makan bidadari.....

bulan 7 period x datang2 neh
hati dah mula girang neh maklumlah da makan bidadari
perasanla dah berhasil
hari2 berdoa moga2 masa ulangtahun perkahwinanku nanti daku nak berikan berita amat menggembirakan buat suamiku.....
alih2 3hb ogos period datang lepas lewat 2 minggu!!!!
masa neh daku memang x de semangat langsung
rasanya inilah paling sedih dalam hidupku......
terasa terlalu sedih....menangis semahunya masa nie.....
mujurlah suami ada menenangkan diri neh
lepas ni still order bidadari tp makan x konsisten sbb badan x sihat demamlah semua ada..lgpon masuk bulan pose lak tu
minum bidadari malam siangnya mak aii haus ya amat...
so stop jerla bidadari tu ingat nak sambung lepas raya
alih2 bulan 9 x period dan akhirnya daku peknen
alhamdulillah....
genap 1 tahun sebulan perkahwinanku daku disahkan hamil

Allah tahu apa terbaik untuk hambanya
dari dulu lagi daku dah berniat nak mengandung lepas setahun berkahwin
mak kat kg pon kata macam tu biar kehidupan stabil dulu
dan akhirnya bila sampai waktunya akan Allah makbulkan
buat kawan2 sekalian yg masih berusaha....
daku tahu keperitan bila ditanya persoalan mengenai anak
hanya kita yg pernah melalui erti 'penantian' benar2 memahami perasaan itu
jangan sesekali patah semangat dan putus asa
selagi mampu berusaha teruskan usaha
insyaallah Allah maha mendengar doa hamba2nya
chayukkkkkk!!!!!!!!!!

5 comments:

Lady of Leisure said...

mirza,
Allah tahu apa yg terbaik untuk kita..
semoga mirza n baby dalam kandungan sihat..
:)

fisa said...

yer la mirza mulut org mmg x leh nk tutup...ader jer yg d kata kan...fisa spai tahap x mau blk kg sbb org kg dok tanya jer...yerla dh 4 thn kawin lom ader baby lg...sedey kn..p tu la kiter JGN sesekali give up...Allah maha mengetahui...insya Allah rezki kiter ttp ader...

Mirza said...

terima kasih lady,,,fisa
rezeki ni anugerah paling terindah dalam hidup neh

CaLEDoNiaNz said...

Mirza,

saya hampir setahun kawen tp belum ada rezki lg..saya ada belikan isteri saya bidadari..dah mkn dlm 2 minggu..saya seronok dgr kisah awk..semoga isteri saya pregnant lps ni..dah lama saya tunggu..kita sama2 doa ye..

nuaiman81 said...

tahniah mirza..
sy dari RH..
nak tanya, awak makan bidadari tu terus menerus ke mcmana?
sbb ada yg kata lg seminggu nak period jgn mkn...
mcana ya...
doakan saya pula ya..